Adaptacija Žitnog kantara u Zemunu

Radovi na adaptaciji Žitnog katnara, koji se nalazi u okviru kulturno-istorijske celine Stari Zemun u punom su jeku. Do sada smo obavili radove na čeličnoj krovnoj konstrukciji, kao i slaganje limova po metodi „šifer slog“. Takođe, u okviru antikorozivne zaštite ofarbali smo čelične konstrukcije kompresorom, a pri kraju je i podešavanje drvene potkonstrukcije.
Uskoro počinju i zidarski radovi, a prvu fazu kompletiraćemo izlivanjem cementne košuljice i postavljanjem staklenih panela. U drugoj fazi nas očekuju gipsarski i keramičarski radovi.
Inače, naša kompanija preuzela je Žitni kantar sredinom maja ove godine. Prethodno je na ovom objektu morala da se uradi statička sanacija, tarketiranje zidova i izlivanje armirane tektonske ploče jer se ova stara građevina umalo nije srušila 2016. godine.
Ovaj osmougaoni objekat nalazi se odmah u uz zemunsku pijacu, u nastavku Velikog trga. Ova celina proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Ovaj objekat nosio je ime u prošlosti prema vrsti robe koja se u njemu prodavala. Nekad je bio Brašni, kantarski i na kraju Žitni kantar. Mnogi Zemunci ipak i dalje ovaj objekat pamte kao staru ribarnicu.

Podelite na društvenim mrežama!