Image Alt

Društvena odgovornost

Jadran

Društvena odgovornost je jedan od najvažnijih postulata našeg poslovanja. To konkretno znači da kontinuirano gradimo stabilne i bliske odnose sa svim stejkholderima, ali i da istovremeno brinemo o našim zaposlenima i o zaštiti životne sredine. Zato je društvena odgovornost neizostavan deo naše poslovne strategije i predstavlja važan faktor prilikom donošenja odluka.

Održivo poslovanje i očuvanje životne sredine

Posvećeni smo ekologiji i održivom razvoju kroz svakodnevno unapređenje sistema i naravno, poštovanje zakonskih obaveza. Naše usluge pružamo na način koji će imati najmanji mogući uticaj na životnu sredinu, zdravlje i život ljudi.

Kroz energetske sanacije, korišćenjem najsavremenijih materijala učestvovali smo u podizanju stepena energetske efikasnosti na brojnim objektima, a ovlašćeni smo od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za izdavanje Energetskog pasoša.

Takođe, generalni smo izvođači izgradnje nove Palate pravde u Novom Sadu, prvog „zelenog“ objekta u našem pravosuđu.

„Jadran“ ima i uređen sistem za identifikaciju otpada, praćenje tokova i redukciju otpada, kao i primenu načela hijerarhijskog upravljanja otpadom. Naša kompanija ima dozvole za sakupljanje neopasnog i opasnog otpada na teritoriji Republike Srbije, kao i dozvolu za prevoz neopasnog otpada izdatu od Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Osim toga, sistem upravljanja životnom sredinom i sistemom bezbednosti i zdravlja na radu potvrdili smo sertifikacijom SRPS ISO 14001:2015 i SRPS ISO 45001:2018.

Briga o zaposlenima

Verujemo da su za razvoj jedne kompanije najvažniji ljudi. Zato se konstantno bavimo našim zaposlenima i njihovim razvojem. U prethodnom periodu organizovali smo veliki broj obuka i treninga kako bi naše kolege mogle da se usavršavaju u svim oblastima građevinarstva – od istraživanja i procena, do procesa nabavke logistike, ljudskih resursa i marketinga.

Investirali smo takođe u softvere i drugu opremu kako bi našim kolegama pružili najbolje moguće uslove za rad, ali i profesionalni razvoj.

Dobre međuljudske odnose gajimo i kroz druženja van radnog vremena. Naše kolege osvajale su Rtanj, zajedno išle na Drinsku regatu, obilazile znamenitosti i svetinje širom zemlje, odlazile na kuglanje, pozorišne predstave…

Saradnja sa fakultetima

Posebno smo ponosni na činjenicu da smo prethodnih godina kroz programe plaćene prakse i stipendiranja zaposlili veliki broj mladih inženjera koji su danas neizostavni deo našeg tima. Našu višegodišnju saradnju sa Građevinskim fakultetom u Beogradu krunisali smo zvaničnim partnerstvom kojim je naša kompanija postala platinasti prijatelj Fakulteta. Između ostalog, ovim ugovorom predviđeno je izvođenje molersko-farbarskih radova na renoviranju učionica Fakulteta, što će značajno doprineti unapređenju uslova za rad mladih stručnjaka i razvoju visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada. Osim toga, „Jadran“ će zajedno sa Građevinskim fakultetom raditi na osavremenjivanju i unapređenju nastavnih planova i programa, kao i u oblasti definisanja izrade tema diplomskih i master radova.

Donacije

Shodno mogućnostima, decenijama unazad pomagali smo brojne zdravstvene i obrazovne ustanove, kao i sportske kolektive. Bilo da je u pitanju novčana pomoć, donacija u opremi ili kroz građevinske radove, trudili smo se da damo skroman doprinos poboljšanju kvaliteta institucionalnog rada strateški važnih objekata za našu zajednicu i društvo u celini.

Posebno nam je zadovoljstvo kada smo u prilici da pomognemo najmlađima. Takva je bila akcija koju smo sproveli zajedno sa Vaterpolo savezom Srbije kada smo školi Dragan Kovačević u centru Beograda, koju pohađa 150 učenika osnovnih razreda i dve grupe predškolaca okrečili školsko dvorište i zamenili krov. I naši šampioni, zlatni vaterpolisti su nam tada pomagali u radovima, a onda osvojili Svetsku ligu, koja se 2019. godine održala u Beogradu.