Nova fasada Gradskog centra za fizičku kulturu

Energetska sanacija fasade Gradskog centra za fizičku kulturu – Starog DIF-a ušla je u završnu fazu, a zadovoljstvo do sada izvedenim radovima izrazili su Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sekretarka za energetiku Nina Jandrić, sekretarka za sport i omladinu Dragana Pešić Belojević, kao i direktor Gradskog centra za fizičku kulturu Vladimir Janković, koji su danas obišli naše gradilište.

– Zamenjena je stolarija, urađena nova fasada, kao i „solari”. Sada nastavljamo da ulažemo u unutrašnjost objekta, a sledeće godine nas čeka uređenje bazena. Na ovaj način pokazujemo koliko nam je važno ne samo uređenje zgrada već i njihova energetska efikasnost. Ove godine radimo na poboljšanju energetske efikasnosti četiri javna objekta – zgrade Opštine Zemun, koja je već završena, OŠ „Vuk Karadžić” u Sremčici, OŠ „Kralj Petar II Karađorđević” i zgrade Starog DIF-a – izjavio je zamenik gradonačelnika prilikom obilaska objekta.

Vesić je istakao da je zgrada Starog DIF-a jedna od najstarijih u ovom delu grada i jedna od prvih ustanova fizičke kulture u Beogradu. On je podsetio da je izgradnja objekta kao Sokolskog doma počela je 1929. godine i da je završena sedam godina kasnije. Zanimljivo je da su sredstva obezbeđena sakupljanjem dobrovoljnih priloga, a najveću donaciju, od 100.000 tadašnjih dinara, dao je kralj Aleksandar Karađorđević. Zgrada je posle rata imala višestruku namenu – muzej, potom fakultet, da bi 1971. godine ponovo postala objekat fizičke kulture.

Zgrada Gradskog centra za fizičku kulturu je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a delo je Momira Korunovića, jednog od naših najznačajnijih arhitekata.

Podelite na društvenim mrežama!