Održan stručni skup „Mehanizam za obračun razlika u ceni u građevinarstvu“ – PKS

Stručan skup na temu „Mehanizam za obračun razlika u ceni u građevinarstvu“ održan je prošle nedelje u prostorijama Privredne komore Srbije.

Predavanje pod nazivom „Alotropska modifikacija klizne skale” održao je Prof dr Dragan Arizanović sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kroz ovo predavanje predstavljeni su različiti modeli za obračun cena u građevinarstvu i primena mehanizma kliznih skala kao odgovora na nestabilnosti na tržištu građevinskih materijala i usluga.

Među brojnim prisutnima bio je i Marko Pavlović, BIM Menadžer naše kompanije, koji je učestvovao u panel diskusiji gde su iznosili svoja iskustva i znanja iz prakse na temu kliznih skala. Otvorena je i diskusija na temu standardizacije predmera, s obzirom da ova tema predstavlja jedan od stubova ove problematike. Naš kolega istakao je naše zalaganje da se za početak pomogne struci tako što će se izraditi jedan standardni, uniformni obrazac za popunu predmera i predračuna radova, koji će biti primenjivan na svim projektima bez izuzetka.

Nadamo se da je ovo samo početak diskusije, koja će izroditi potrebne inicijative, kako bi se ponovo došlo do šire i redovne upotrebe kliznih skala i kako bi se sprovele pravednije korekcije cena radova za izvođače, jer se poremećaji tržišta na globalnom nivou neminovno dešavaju.

Podelite na društvenim mrežama!