Početak izgradnje regionalne sanitarne deponije „Kalenić“

Juče se odvila ceremonija obeležavanja početka gradnje regionalne sanitarne deponije“Kalenić“ koja se nalazi u istoimenom mestu kod Uba. Ovom događaju prisustvovali su pored predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“ Zoran Petrović, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, predsednik opštine Ub Darko Glišić i predstavnici lokalnih samouprava.

Naša kompanija kao član konzorcijuma izvodiće radove na izgradnji regionalne sanitarne deponije komunalnog i neopasnog otpada „Kalenić“ i to na šest objekata: portirnici (kućica vage), upravnoj zgradi, servisnoj zgradi, perionici, garaži i nadstrešnici. Pored navedenog, izvodićemo radove i na izgradnji tela deponije, hidrotehnički instalacija u okviru kompleksa deponije kao i elektrotehničkih i mašinskih instalacija i spoljnog uređenja.

Prostor gde je predviđena ova deponija, prostire se na površini od oko 40ha i na nju će stizati godišnje oko 285.000 tona otpada iz 15 gradova i opština.

U ovoj fazi projekat se finansira iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj, investitor je Republika Srbija Ministarstvo zaštite životne sredine, a krajnji korisnik Regionalni centar za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“.

Deponija „Kalenić“ biće najveći funkcionalni region za upravljanje otpadom u našoj zemlji i kao takva spada u najznačajnije kapitalne zelene projekte u našoj zemlji.

Podelite na društvenim mrežama!