Zašto je energetski pasoš važan?

Najmanje 85 odsto od ukupnog broja stambenih zgrada u Srbiji nije izgrađeno u skladu sa uslovima koji zadovoljavaju energetsku efikasnost, rečeno je na nedavno održanoj tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi“. To konkretno znači da je u tim objektima potrošnja energije znatno uvećana, prema zvaničnim podacima ona čini 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji.

Kako su naveli učesnici tribine, a preneo portal Blic online, većina zgrada građena u periodu kada propisi nisu podrazumevali mere za energetsku efikasnost. Tek je 2012. godine uvedena obaveza da sve zgrade koje se grade imaju minimum razred C energetskog nivoa.

Nadležni su na nedavno održanom skupu najavili brojne mere, poput strategije koja će se baviti ovim pitanjem. Jedno od rešenja sigurno je optimizacija objekata kojom će se povećati energetska efikasnost.

Naša kompanija kroz adaptaciju ili sanaciju objekata može obezbediti povećanje energetske efikasnosti korišćenjem najsavremenijih termo materijala. Dakle, mi možemo kroz građevinske radove ili zamenu određenih uređaja i instalacija da smanjimo utrošak energije, a za to smo sertifikovani od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Više informacija vezanih za pasoš energetske efikasnosti možete pronaći na stranici Energetski Pasoš, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete nas kontaktirati putem telefona +381 11 2781 333 ili na mail office@jadran-bg.rs.

Podelite na društvenim mrežama!