Završeni radovi na Kalemegdanu

Konačnom primopredajom u prisustvu menadžmenta kompanije Jadran i investitora i zvanično su okončani radovi na Česmi Mehmet-paše Sokolovića i na Turbetu Damat Ali Paše na Kalemegdanu. Istovremeno, izvršena je i privremena primopredaja i na trećem objektu na Beogradskoj tvrđavi koji spada u kulturno dobro od iztorijskog značaja. Reč je o Malom stepeništu koje je izgrađeno 1903. godine.

Na ovom objektu između ostalog uradili smo demontažu gazišta, betonskih blokova i drugih elemenata koje je bilo neophodno čistiti i zaštiti pre ponovne ugradnje. Dotrajale kamene blokove zamenili smo kersanitom iz Kamenoloma u Ripnju, a takođe smo i rekonstruisali kanalizacionu mrežu česme u sklopu stepeništa.

Ozbiljne radove izvodili smo i na rekonstrukciji Česme Mehmet-paše Sokolovića, gde smo između ostalog uradili resturaciju fasade i formirali dva platoa za posetice tvrđave.

Kad je reč o Damat Ali Pašinom turbetu, osim rekonstrukcije krova i čišćenja fasade, zamenili smo prozore i vrata drvenom stolarijom od hrastovine i postavili smo pod od ručno rađene opeke.

Radove je finansirala Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – TIKA.

Opširnije o ovim projektima možete pronaći na stranici Portfolio.

Podelite na društvenim mrežama!